NÅR ÆLDRE MENNESKER BLIVER GAMLE: Betydningen af velfærdsstaten og medborgerskabet - Ludvigsen, Bodil (Tidsskriftet Antropologi, 2016)
Denne artikel bygger på et antropologisk feltstudie hos svækkede ældre mennesker, som boede i eget hjem, og som blandt andet modtog hjemmesygepleje. Studiet fokuserede især på de ældre menneskers sociale relationer, hjælpen, de modtog, deres medicin og sundhedsaktiviteter i form af blandt andet fysisk træning. Derudover blev de ældres forståelse af døden behandlet, og hvordan de tilpassede sig deres levevilkår som ældre. Artiklen tager udgangspunkt i teorier om medborgerskab (Marshall, Schwartz, Sørensen, Jöhncke, Rose & Novas, Petryana), og hvordan det at være medborger i et samfund indebærer rettigheder, pligter og krav. Ældre, som er afhængige af velfærdssamfundets hjælp, er ikke undtaget for pligter og krav, og forpligtelserne strækkes langt ind i denne sene fase af livsforløbet. Jeg argumenterer i artiklen for, at de ældre informanter med baggrund i deres ønske om at være en god medborger, og ikke en modborger, i vid udstrækning søger at tilpasse sig de krav og forpligtelser, de møder fra samfundets side, eksempelvis om medicinindtagelse, træning og at indgå i et samarbejde med deres hjælpere. Som en integreret del heraf smelter også konkurrencestatens mål (Pedersen) om effektivitet og virkningsfuldhed sammen med disse krav og forpligtelser. Ældre medborgeres ønske om at forbedre deres helbredstilstand er ofte overensstemmende med de aktuelle samfundsmæssige mål. Artiklen viser, at det med tiden bliver sværere for de ældre informanter at leve op til krav og forpligtelser, hvorfor de trækker „ældrekortet“. Som føge heraf reformulerer de ædre deres medborgerskab til en status som „ammel“, samtidig med at de udvæger forpligtelser, som de fortsat behersker. Den antropologiske forstålse af medborgerskabet som deltagende, pluralt, flydende og gensidigt viser, hvorledes de ædre informanter kan definere deres medborgerskab ud fra personlig formån. Det betyder, at de ædre fortsat kan føe sig inkluderede, samtidig med at de ydelser, de modtager, tilkendegiver substantiel inklusion i samfundet. Søgeord: medborgerskab, hjemmesygepleje, velfærdssamfund, rettigheder, pligter, konkurrencestat.