„MAN BEGYNDER JO IKKE AT SMADRE EN KØBMAND“: Perspektiver på vold i vredeskontrolprogrammet „Anger Management“ - Laursen, Julie (Tidsskriftet Antropologi, 2015)
Artiklens empiriske materiale stammer fra forfatterens feltarbejde fra 2013 og 2014 i et åbent og to lukkede danske fængsler, hvor hun deltog i tre programafviklinger af vredeskontrolprogrammet „Anger Management“ og foretog fokusgruppeinterview og enkeltinterviews med deltagere samt enkeltinterviews med instruktørerne. Artiklen knytter an til antropologisk voldsforskning ved at inddrage deltagernes perspektiver og positioneringer og fokusere på henholdsvis instruktørernes og deltagernes forståelser af vold og konflikt. Det bærende spørgsmål i artiklen er dermed, hvordan vold fremstilles og forhandles i programmet Anger Management. Afledt af dette spørgsmål viser artiklen, hvordan deltagerne positionerer sig efter bestemte maskulinitetsnormer, som står i opposition til programmet. Deltagernes og instruktørernes forskellige perspektiver på vold i Anger Management ender i kontinuerlige horisontsammenstød, hvor definitionen af henholdsvis legitim og ikke-legitim vold er på spil. Deltagerne forsøger at definere nogle former for vold som legitime, mens de i andre situationer tager afstand fra vold. Instruktørerne stempler derimod alle former for vold som uacceptable og som resultat af fejlagtige tankemønstre, hvilket udelukker kontekstuelle, sociale og strukturelle forklaringer. Artiklen konkluderer, at sammenstødet mellem forskellige rationali teter og instruktørernes insisteren på at arbejde med konstruerede eller irrelevante situationer fra fængslet kan være en begrænsning for programmernes mulighed for at „behandle“ og forebygge vold. Søgeord: Anger Management, vold, behandling, fængsler, kognitive færdighedsprogrammer