HVILKET HVEM ER PROBLEMET? Om stofbehandling og personopfattelser i danske fængsler - Kolind, Torsten; Frank, Vibeke Asmussen (Tidsskriftet Antropologi, 2015)
Stofbehandling handler grundlæggende om at forandre en person fra at være i misbrug til at blive afholdende. Forskellige metoder og behandlingsideologier, såsom Minnesota-modellen, kognitiv behandling eller systemisk terapi, beskriver på hver deres måde, hvordan denne forandring bedst kan opnås. Selv om mange studier har undersøgt effekten af sådanne forskellige typer stofbehandling, herunder hvor få der faktisk bliver afholdende, er der ganske få studier, der har undersøgt, hvad der egentlig sker i stofbehandlingen, og hvordan stofbehandling gøres. Denne artikel fokuserer på forandring og personopfattelse i stofbehandling i danske fængsler og undersøger, hvilket hvem der søges forandret i denne behandlingsform. Vi analyserer behandleres syn på forandring, og hvordan de gør denne forandring i deres behandlingsarbejde, dvs. hvordan de prøver at forandre deres klienter, og hvad de ser som klienternes grundlæggende problemer. Artiklen er baseret på tre måneders deltagerobservation og interview med 16 behandlere ansat i stofbehandlingstilbud i tre danske fængsler. I analysen gøres brug af sondringen i den antropologiske litteratur mellem ego- og sociocentriske personopfattelser. Vi viser, at selv om den egocentriske personopfattelse fylder mest i behandlernes narrativer om, hvad der konstituerer det at være en person og dermed, hvordan forandring kan opnås, står denne personopfattelse ikke alene. I behandlernes narrativer fremstilles klienten således både som en person, der skal arbejde aktivt med at finde sin indre autentiske kerne, skjult under stofbrug og kriminalitet, og som en person, der skal skabes gennem faste strukturer og positive sociale relationer med fokus på ligeværd og respekt. De forskellige personopfattelser bør derfor snarere ses som sameksisterende end gensidigt udelukkende. Søgeord: stofbehandling, fængsler, personopfattelse, Danmark, misbrug