DA ARBEJDET I SAMARBEJDET FORSVANDT: Økonomiske kosmologier som optimeringslogikker i jagten på mere for mindre - Vaaben, Nanna (Tidsskriftet Antropologi, 2014)
Den offentlige sektor har længe haft ry for at være tung og ineffektiv, og utallige reformer har været igangsat med henblik på at optimere den. Artiklen beskriver, hvordan to forskellige optimeringslogikker baseret på to forskellige økonomiske kosmologier er på spil samtidig. Den ene er baseret på neoklassiske økonomiske teorier om markedsmekanisme og economic man, hvorfor konkurrence og handel mellem distancerede aktører foretrækkes som organiseringsprincip. Den anden optimeringslogik er baseret på ideer om, at netværk og samarbejde fører til innovation, vækst og win-win, hvorfor tætte tillidsfulde relationer opfattes som den optimale organiseringsform. Gennem en analyse af et offentligt-privat innovationssamarbejde inden for ældreplejen vises det, hvordan nogle af aktørerne ender med at arbejde gratis, fordi (sam)arbejdet ikke opfattes som arbejde, der skal betales, men som en investering i skabelse af ny værdi, hvorfor det bliver legitimt ikke at betale nogen for noget. Søgeord: optimering, økonomisk antropologi, investering, samarbejde, offentlig sektor, innovation