INDKØBSLISTEN: Kosmologi og klassifikationer i candomblé - Sjørslev, Inger (Tidsskriftet Antropologi, 2013)
Artiklen diskuterer ontologibegrebet og nogle af de indsigter, den ontologiske vending har bragt med sig i antropologien. Den afviser ikke ontologi som et begreb, der er velegnet til at udvide forståelsen af anderledes verdener og bringe nye indsigter på grundlag af et kritisk syn på tidligere forståelser af kulturer som forskellige repræsentationer. Tværtimod anerkendes værdien af det kritiske syn på forholdet mellem tegn og betegnet, mellem repræsentationer og ting. Men samtidig argumenteres der for, at man ved at „tænke ontologisk“ og „æke gennem ting“ kan risikere at tabe indsigten i andre nok såvigtige forhold ved de verdener, man studerer. Det etnografiske materiale hentes fra den brasilianske religion candomblé Med udgangspunkt i en indkøsliste over ingredienserne til et offer til en af candomblé guder gå argumentet vejen igennem en beskrivelse af candomblé kosmologi, som rummer de klassifikationer og kategoriseringer af materialer og ting i levende og døt stof, hvis overskridelse er kernen i rituel praksis. Etnografien viser betydningen af kosmologiens klassifikatoriske orden, og at en vis stabilitet i denne orden er forudsæningen for den bevæelighed, candombléontologisk set hædes at rumme. Til sidst argumenteres der for, at der er en risiko forbundet med at tæke ontologisk, hvis det betyder, at anderledes verdeners ontologi forstå som altomfattende og reduceres til væensmåer. En fortsat opmæksomhed påspræker, overskridelser og manøreringer inden for den klassifikatoriske orden, såvel som manipulering af tegn og ting, er nøvendig. Dels for at kunne forståen anderledes verden som candomblépåsine egne præisser. Men ogsåhvis man øsker at fastholde antropologien som et kritisk projekt, der er i stand til at identificere de områder i livet, hvor magtudøvelser, løgn og forvrængninger finder sted, såvel som de steder, hvor ontologisk forskellige verdener overskrides, ved at mennesker viser sig at kunne være i flere verdener. Søgeord: ontologi, candomblé, klassifikation, orden, manipulering, ritual