VERDENS UAFKLARETHED - Bille, Mikkel (Tidsskriftet Antropologi, 2013)
Artiklen diskuterer, hvorledes uafklarethed og begrebsmæssig vaghed konstituerer den måde, hvorpå mennesker udfolder sig materielt og begrebsmæssigt. I de nylige antropologiske studier af „en eller flere verdener“ udfolder verdens beskaffenhed sig ofte i informanternes klare og entydige udsagn eller udledes af observationer af praksis. Med udgangspunkt i brugen af belysning argumenterer artiklen for et øet fokus påbegrebet „tmosfæe“ som det, der toner oplevelsen af verden, men som ikke nøvendigvis indbefatter begrebsmæsig klarhed. Atmosfæer er ontologisk set vage erfaringer, der påden ene side opleves og påden anden side ikke præist kan afgræses. Nå denne uafklarethed tages som præis, ånes op for en tilgang til informanternes erfaringer, som ikke blot handler om multiplicitet, men som ogsåtager sammensmeltningerne af de affektive, sanselige og materielle erfaringspraksisser med, hvor uklare de end er. Søgeord: atmosfære, lys, uafklarethed, Danmark, Jordan, hygge