Introduktion: BEBOR VI MANGFOLDIGE VERDENER? - Grue, Astrid; Vega, Christina (Tidsskriftet Antropologi, 2013)
Med den ontologiske vending som incitament blev udsagnet „Vi bebor mangfoldige verdener“ taget op til debat påKøenhavns Universitet i maj 2011. Inspirationen til debatformen blev hentet fra Manchester, hvor The Group for Debates in Anthropological Theory årligt afholder arrangementer. De foregår på den måde, at to proponenter taler for et bestemt udsagn, mens to opponenter taler imod. I 2008 stod striden om udsagnet, Ontology is just another word for culture, og den debat er siden udgivet på skrift (Venkatesan 2010). Nærværende temanummer udspringer af arrangementet i København, hvor to debattører, Morten Nielsen og Morten Axel Pedersen, blev inviteret til at tale for gyldigheden af udsagnet, „Vi bebor mangfoldige verdener“, mens Christian K. Høbjerg og Kirsten Hastrup blev inviteret til at tale imod. Hver debattør fik et kvarter til at fremføre sine pointer og med argumentatorisk snilde forsøge at overbevise publikum om henholdsvis, at vi bebor mangfoldige verdener, eller at vi ikke gør det. Efter de fire oplæg var der åben debat, og det hele blev afsluttet med en afstemning blandt tilhørerne. Det gjaldt med andre ord om at vinde publikum over på sin side.