MODSTANDSDYGTIGHED OVER FOR STATSSTYRET IKONOKLASME BLANDT LOMA I GUINEA - Højbjerg, Christian Kordt (Tidsskriftet Antropologi, 2006)
Denne artikel er det danske resumé af afhandlingen Resisting State Iconoclasm among the Loma of Guinea. Den 6. februar 2006 blev afhandlingen antaget til forsvar for den antropologiske doktorgrad af det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, og den er udgivet i Carolina Academic Press’ Ritual Studies Monograph Series. Resisting State Iconoclasm among the Loma of Guinea er et antropologisk studie af de årsagssammenhænge, der ligger til grund for en vestafrikansk lokalbefolknings vedvarende udøvelse af deres såkaldt traditionelle religion. Emnet vedrører en religiøs praksis, der fra at have været genstand for statsstyret voldelig undertrykkelse siden hen har udviklet sig til et instrument for vold begået mod nabofolk. Studiet af den tilsyneladende kontinuitet af religiøse forestillinger og rituelle handlinger baserer sig på to og et halvt års etnografisk feltarbejde udført i flere omgange blandt mande-talende lomafolk i det sydøstlige Guinea i perioden 1990-1999. Undersøgelsen inddrager desuden historisk og komparativt, regionalt materiale af både ældre og nyere dato fra det øvre Guineas skov- og kystområde, som foruden Guinea bl.a. omfatter landene Liberia og Sierra Leone.