Position: FUNKTIONEL UDDIFFERENTIERING - Heiefort, Ralph (Tidsskriftet Antropologi, 2005)
Det er notorisk svært at definere, hvad arbejde „egentlig“ er for noget. Det er der mange grunde til. En grund er, at arbejde, bogstaveligt talt, kan indkalkulere alle mulige former for menneskelig aktivitet. En anden grund er, at disse aktiviteter ikke lader sig præcisere uafhængigt af tid og rum; ud over at være mangetydigt i sig selv er det, der kvalificerer som arbejde, desuden også kontekstafhængigt. Vender man sig fra objektet til dem, som studerer objektet, er en tredje anledning at finde i det forhold, at der er adskillige akademiske discipliner, som studerer arbejde ud fra vidt forskellige forudsætninger og referencerammer. Med en nærmest uoverskuelig empirisk mangfoldighed melder spørgsmålet sig, om det fra netop antropologisk side er ønskværdigt overhovedet at forsøge at fremdestillere en analytisk essens af, hvad arbejde kan tænkes at være for noget. Mit korte svar på det spørgsmål er et utvetydigt ja – og nu skal jeg uddybe dette kategoriske svar.