TAVSHEDENS KONFIGURATION: Hiv, aids og frygten for social død i Sydafrika - Oxlund, Bjarke (Tidsskriftet Antropologi, 2012)
Denne artikel viser, at til trods for mange års hiv- og aids-oplysning under overskriften „Bryd tavsheden“ vedbliver hiv og aids med at være omgærdet af tavshed og hemmelighedskræmmeri på lokalsamfundsniveau i Sydafrika. Gennem en analyse af flere fortællinger om unge mennesker ved Limpopo Universitet, der lider af dårligt helbred, og med inspiration fra klassiske begreber som renhed og urenhed, undersøger artiklen, hvordan disse tavsheder er konfigureret. I kontrast til den måde, hvorpå hiv-relateret tavshed, stigma og benægtelse tidligere er blevet direkte forbundet med seksuelle tabuer og moralsk kvababbelse over promiskuøsitet, viser artiklen, at de stigmatiserende elementer i højere grad knytter an til frygten for social død, som truer med at blokere for de unge menneskers sociale tilblivelsesproces. Ved at gøre analytisk brug af det grammatiske begreb konjunktiv, der også kan betegnes ønskemåde, og som er en måde at begrebsliggøre håb på, forklarer artiklen, hvorfor mange sydafrikanere ikke ønsker at tage en hiv-test, selv om landets sundhedscentre siden 2004 er begyndt at tilbyde medicinsk behandling for aids. Overordnet set viser artiklen, at de studerende ved Limpopo Universitet frygter de sociale og psykiske konsekvenser af hiv og aids mere, end de frygter de fysiske konsekvenser, hvilket er grunden til, at de forfølger en tilstand af tavshed og uvished snarere end at søge at opnå den biomedicinske vished, som en hiv-test medfører. Søgeord: hiv, aids, tavshed, social død, stigma, Sydafrika