De danske modeller - Plus ca change, plus c'est la même chose? - Knudsen, Herman; Lind, Jens (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2012)
For hen ved 20 år siden blev begrebet 'den danske model' lanceret som betegnelse for den måde, arbejdsmarkedsrelationerne i Danmark er udformet på, og cirka 10 år senere kom den danske flexicurity-model på dagsordenen. Artiklen giver et kritisk signalement af de to modeller og analyserer en række forandringstendenser, der påvirker nogle af de strukturer og institutioner, der er bærende for modellerne. Det konkluderes, at det fortsat giver mening at tale om en særlig dansk aftalemodel, om end der er sket betydelige forskydninger inden for denne, hvorimod balancen i flexicurity-modellen efterhånden er blevet så skæv, at man snarere bør benævne den flexinsecurity-modellen.