Fagbevægelsen og ligelønnen — problemer, prioriteringer og fortolkningskampe - Borchorst, Anette; Jørgensen, Henning; Borchorst, Anette; Jørgensen, Henning (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2010)
Afslutningen af Lønkommissionens arbejde viste, at lønbegreber og statistik er konflikttemaer, og karakteren og omfanget af uligelønnen er genstand for fortolkningskampe. Bagved ligger spørgsmålet om interesser og prioritering af krav, der ligeledes afspejler fagpolitiske skillelinjer; de kommer til udtryk i forskellige strategier i og mellem grupper af lønmodtagere organiseret i forskellige fagforbund. Ligelønnen har i lange stræk af den danske arbejdsmarkedsmodels historie været marginaliseret, hvis det da ikke er blevet set som en trussel for 'den danske model' af parterne, og de har i fællesskab først modarbejdet forsøg på lovgivning og opfølgning af initiativer fra ILO og EU og dernæst været imod klare definitioner af ligeløn. Gennem de senere år er spørgsmålet imidlertid placeret stærkere i den fagpolitiske optik. Den store arbejdskonflikt på det offentlige arbejdsmarked i foråret 2008 fik rykket uligelønnen opad på den fagpolitiske dagsorden og har skærpet fortolkningskampene om ligeløn som problem.