"Hvis vi bare ku" få fred til at passe vores arbejdeÉ" — om mening, forandring og psykisk arbejdsmiljø - Olsén, Peter (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2008)
Hvordan bliver det meningsfuldt for medarbejdere og ledere at prioritere indsatsen for et bedre psykisk arbejdsmiljø? Det var et underspørgsmål i den nyligt afsluttede VIPS-undersøgelse af 14 danske virksomheder1. Samlet set var resultaterne af virksomhedernes bestræbelser på at forbedre det psykiske arbejdsmiljø skuffende. Men samtidig var der et overraskende højt og udbredt engagement i arbejdsopgaven hos medarbejderne-på tværs af arbejdssektorer. Engagementet var ofte frustreret og forbundet med konfl ikt, men ikke til at overse. Det kan ses som et markant subjektivt potentiale for forbedring af arbejdet. Med udgangspunkt i denne empiri argumenterer denne artikel2 for en forståelsesmodel hvor arbejdsopgaven er den centrale kategori og omdrejningspunkt for skabelse af mening i arbejdet-og mening i udvikling af arbejdet. I praksis indebærer det bla. at arbejdet med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø i højere grad end hidtil må fokusere på arbejdets indhold-og give arbejdernes erfaring og indflydelse mere rum.