Udvikling af planlægningspraksis i plejesektoren : Medarbejderinddragelse i forandringer når tiden er knap - Albertsen, Karen; Ankerstjerne Eriksen, Henrik; Høy Jensen, Johan; Mårup, Tom; Thoft, Eva (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2026)
Abstract Mange ansatte i den offentlige sektor oplever, at der er for lidt tid til arbejdsopgaverne, og at det er svært at udføre arbejdet i en ordentlig kvalitet. Begrænsede ressourcer gør det vanskeligt at gennemføre interventioner til forbedring af arbejdsmiljøet. Så hvordan kan arbejdspladserne under disse vilkår arbejde med at få ressourcer og krav til at hænge bedre sammen, styrke deres planlægning og koordinere arbejdet om opgaveløsningen? Det var udgangspunktet og ambitionen for et interventionsstudie, hvori vi udviklede og evaluerede lokalt forankrede interventioner til at forbedre praksis omkring planlægning og opgaveløsning. To plejecentre, et hjemmeplejeteam og et botilbud deltog i projektet. Formålet med artiklen er igennem et realistisk evalueringsdesign at afdække, hvordan kontekst og implementeringsproces har spillet sammen på de fire arbejdspladser, og hvad det har betydet. Resultaterne bekræfter vigtigheden af organisatorisk ’fit’, at medarbejderne inddrages som aktive medskabere i processen, og at indsatsen fører til læring, forankring og fastholdelse. Desuden belyser de 1) den vigtige og vanskelige balance mellem medarbejdernes investering af tid og forventninger samt deres udbytte af indsatsen, og 2) hvordan indsatser på arbejdspladser præget af mistillid i relationerne mellem ledere og medarbejder må starte med (gen)etablering af tillid, før andre tiltag bliver mulige.