Indledning - Kamp, Annette; Juul Møberg , Rasmus (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2026)
Arbejdet udgør en central del af tilværelsen, både når det gælder vores selvforståelse og identitet og som sikring af vores livsgrundlag. Samtidig understreges deltagelse på arbejdsmarkedet i stadig stigende grad fra politisk hold som en borgers forpligtelse i dagens velfærdssamfund. For arbejdstagerne på det danske arbejdsmarked har arbejdet traditionelt fungeret som det organiserende princip for planlægning af dagligdagen; familie- og fritidsaktiviteter er tit blevet planlagt rundt om arbejdet, ud fra en forudsætning om, at begge forældre arbejdede. Imidlertid er fleksibilitet i stigende grad blevet omdrejningspunktet for diskussioner om organisering af hverdagsliv og arbejdsliv. Krav og ønsker om fleksibilitet afspejler i høj grad forandringer i normer og værdier i familie- og livsformer – potentielt også i vores forhold til arbejdet. Disse nybrud i orienteringerne mod arbejde eksisterer dog side om side med mere traditionelle former for oplevelser og erfaringer med arbejdets betydning. I dette temanummer præsenterer vi en række bidrag som sætter fokus på forskellige måder at organisere arbejdslivet, familie- og fritidslivet på. Nogle artikler tager udgangspunkt i individuelle strategier og praksisser til at bruge eksisterende rammer og strukturer som organisationen tilbyder, og som over de seneste år været under transformation. Grænseløst arbejde og hybridarbejde, nye tidsorganiseringer såsom 4 dages arbejdsuge samt prekære arbejdsformer som platformsansættelser, vikaransættelser og konsulentarbejde er eksempler herpå. Andre tager fat i processer, der peger mod brud af etablerede normer og etablering af nye rammer og strukturer. God læselyst Rasmus Juul Møberg og Annette Kamp