Mesterens syn på sin rolle i erhvervsuddannelser: Hvad er vigtigt for at lærlingen kan komme til at leve et godt liv som faglært? - Poulsen, Bo Klindt; Skovhus, Randi Boelskifte (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2023)
Erhvervsuddannelserne har stor bevågenhed – blandt andet i forhold til at tiltrække flere lærlinge og i forhold til kvaliteten af uddannelsen. Til trods for at oplæring i virksomheder er en væsentlig del af erhvervsuddannelser og at oplærerne her spiller en stor rolle for lærlingenes uddannelse, er der begrænset forskningsbaseret viden om oplærernes forståelse af deres rolle i oplæringen af lærlinge, ift. at lærlingene på sigt kan skabe sig et liv med deres fag, som de bliver glade for. Med udgangspunkt i et eksplorativt studie undersøger denne artikel mestres forståelse af deres rolle i oplæringen, og hvad de lægger vægt på i forhold til at understøtte lærlingens proces hen mod at leve et liv som faglært. Med afsæt i fire kvalitative interviews med oplærere inden for fødevareområdet og på et kritisk psykologisk grundlag identificeres tre centrale temaer for oplæreres forståelser, nemlig ”At tjene sin løn”, ”At blive formet og at træde i karakter”, og ”At komme videre til noget, man gerne vil – og kunne skabe et godt hverdagsliv i branchen”. Temaerne viser, at oplærerne er optagede af at understøtte, at lærlingene udvikler mulighedsbevidsthed og handleevne i et liv med deres fag.