Seniortænketankens forståelse af seniorernes arbejdsliv – en kritik - Møller, Niels; Theilgaard, Lisbeth; Christoffersen, Mads (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2020)
Befolkningen bliver ældre. Folk lever længere, mange har et godt heldbred og god økonomi. Der er brug for seniorerne i arbejdslivet. Mange politiske aktører arbejder derfor på, at befolkningen skal blive i arbejde i længere tid, hvis de ikke er nedslidte. En af de vigtige aktører i denne sammenhæng er Seniortænketanken, som blev nedsat af den tidligere regering. Seniortænketanken har nu arbejdet et par år med at fi nde frem til anbefalinger og initiativer, der kan fastholde seniorer i arbejdet. Som foreløbig afslutning på sit arbejde har Seniortænketanken produceret en rapport, som vi vil undersøge kritisk i denne kronik. Vi lægger vægt på to perspektiver: Det ene er, at Tænketankens forståelse af arbejdsmiljø er snæver og hovedsagelig ser bort fra de positive faktorer i arbejdsmiljøet. Det andet er, at Tænketanken ser seniorer i arbejde ud fra et skåneperspektiv: Belastningerne skal reduceres og måske skal arbejdstiden nedsættes for at få seniorer til at arbejde længere. Vi synes selvfølgelig, det er fornuftigt at skåne nedslidte seniorer. Vores pointe er, at der er mange ressourcestærke seniorer, som ønsker udfordringer, mening og indfl ydelse. Det er det, der motiverer dem til at arbejde.