Globalisering af offentlig service: Restruktureringsprocesser i Europa set i et arbejdsmiljøperspektiv - Hohnen, Pernille; Hasle, Peter (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2011)
Arbejdsmiljø og arbejdsliv i den offentlige sektor er i de senere år analyseret i relation til new public management, markedsgørelse og forbrugerorientering, hvilket har givet indblik i konsekvenserne af nye styrings- og kontrolformer. I denne artikel diskuterer vi disse forandringer som en del af globaliseringsprocessen. Artiklen operationaliserer globalisering af offentlig service som restrukturering af værdikæder i form af outsourcing, subcontracting eller intern eksternalisering af forskellige dele af almennyttige serviceydelser. Artiklen tager udgangspunkt i en række empiriske casestudier fra forskellige europæiske lande og identificerer en række fællestræk ved restrukturering af offentlig service på tværs af nationalstater i Europa. Analysen viser en række sammenhænge mellem, hvad vi kalder nye globaliserede offentlige virksomheder på den ene side og problematiske konsekvenser for arbejdsforhold og mulighederne for at regulere arbejdsforhold og arbejdsmiljø på den anden.