Virksomheders sundhedsfremme: Frigørende eller umyndiggørende? - Isling, Gitte; Nielsen, Sara Frøslev (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2018)
Medarbejderes sundhed anskues i stigende grad som en ledelsesopgave, som er betydningsfuld for virksomheders produktivitet. Sundhed kobles nemlig til produktivitet, som efterspørges i det moderne arbejdsliv. Sundhedsfremmende initiativer vinder derfor frem på mange arbejdspladser, og denne udvikling italesættes som ensidig positiv. Men hvad betyder det egentlig for medarbejderne, når arbejdspladsen blander sig i, om medarbejderne bør tage et stykke kage mere eller springe rødvinen over fredag aften? Denne kronik belyser det paradoks, der opstår, når medarbejderes sundhed bliver et fælles anliggende mellem medarbejder og virksomhed. Når sundhed på den ene side fremstår som en personalegode og på den anden side som en disciplinering af medarbejderes sundhedsadfærd, kan det både anskues som frigørende og umyndiggørende processer.