Tilsynsbesøg om psykisk arbejdsmiljø — flertydighed og forskydning - Starheim, Liv (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2016)
Denne artikel undersøger de danske erfaringer med at etablere psykisk arbejdsmiljø som et reguleringsfelt. Undersøgelsen af arbejdstilsynets tilsynspraksis viser, at det er muligt at føre tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø, men at der er store udfordringer og uløste problemer i forbindelse medet tilsynsforløb i forhold til: 1) De politiske forhandlinger, der afgrænser det legitime indsatsområde for arbejdstilsynet, 2) begrænsede antal afgørelser på området, og 3) manglen på kendskab til effektive metoder til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Når det psykisk arbejdsmiljø håndteres sker der forskydninger i problemforståelser og løsningshorisonter mellem fire forskellige vidensparadigmer: risiko-, trivsels-, coping- og personlighedsparadigmet. Artiklen bidrager med en forståelse af, hvordan disse forskellige paradigmer kan indgå i en samlet forebyggelsesstrategi.