Whats in an audit? A qualitative analysis of audit practices and how they frame psychosocial work environment initiatives in OHS certified municipalities - Hohnen, Pernille; Hasle, Peter (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2016)
Whats in an audit'? En kvalitativ analyse af hvordan audit konstituerer arbejdet med det psykosociale arbejdsmiljø i danske kommuner Certificerede arbejdsmiljøledelsessystemer får en stadig større udbredelse, og de anvendes nu af mange offentlige institutioner. Det er arbejdspladser, hvor det psykosociale arbejdsmiljø udgør en væsentligt problemstilling, og det er spørgsmålet om sådanne systemer, der oprindeligt er udviklet i industrien, er i stand til at opfange og forbedre det psykosociale arbejdsmiljø. I denne artikel præsenteres resultater af en undersøgelse af sådanne systemer i to kommuner. Fokus er i særlig grad på de eksterne audits, som er et nøgleredskab i ledelsessystemerne. Resultaterne viser, at der er store forskelle på systemerne og på audit, men at de eksterne auditorer er i stand til at identificere mange væsentlige problemer. De anvender dog kun i meget begrænset omfang 'afvigelser' overfor det psykosociale arbejdsmiljø, selvom det er auditors stærkeste redskab, og de væsentligste problemer på de undersøgte arbejdspladser ofte centrerer sig om det psykosociale arbejdsmiljø.