Fra arbejdsmiljøindsats til daglig praksis i små virksomheder - Kvorning, Laura Veng; Grøn, Sisse; Limborg, Hans Jørgen (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2016)
Små bygge- og anlægsvirksomheder har en række udfordringer med at gennemføre arbejdsmiljøindsatser på egen hånd. Derfor oprettede Forebyggelsesfonden i 2011 en særlig indsats kaldet Forebyggelsespakker (FP), som går ud på, at små virksomheder gennemfører et på forhånd fastlagt forløb beskrevet i en drejebog, og til det får de økonomisk kompensation og en vejleder. Med udgangspunkt i en realistisk evalueringstilgang og ud fra et motivationsteoretisk perspektiv, analyserer vi implementeringsprocessen i 12 små bygge- og anlægsvirksomheder, som har gennemført en FP. Formålet med artiklen er at pege på de virkningsmekanismer, der gjorde virksomhederne i stand til at forbedre deres arbejdsmiljøarbejde. Vi finder, at der både er virksomheder som implementerer FP som antaget og anderledes end antaget, og at der er tre overordnede virkningsmekanismer, som i den rette kontekst får programmet til at virke som antaget.