Sygefravær — mediediskurser, politiske tiltag og risikofaktorer for sygefravær. Resultater fra ASUSI - Hansen, Claus D.; Andersen, Johan H.; Mikkelsen, Sigurd (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2013)
Sygefravær antages almindeligvis at være relateret til et dårligt psykosocialt arbejdsmiljø og arbejdsrelateret stress. Sygefravær er imidlertidet meget komplekst fænomen, og mange andre forhold har betydning, herunder social status, helbred og sygdom, køn, alder, afhængighed af børn og andre personlige forhold, holdninger til sygefravær, livsstil, personlighed og socialt netværk. Denne artikel forsøger med afsæt i resultaterne fra ASUSI-projektet1 at sætte danskernes sygefravær i relief-både den måde det politisk er blevet behandlet på, men også med baggrund i det man rent faktisk ved om årsager til sygefravær baseret på danske forhold. Der argumenteres således for, at sygefravær har indgået i skiftende regeringers forsøg på at løse problemer med arbejdsudbud. Ofte er det dog foregået med alt for optimistiske præmisser, fordi sygefravær netop er så komplekst et fænomen, som påvirkes af mange forskelligartede faktorer af såvel social, arbejds- og helbredsmæssig karakter, hvoraf det sidste på besynderlig vis har været næsten fraværende.