Transformativ forskningsmetode — belyst gennem et projekt om mødefacilitering - Ravn, Ib (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2010)
Mange forskere ønsker givetvis, at deres forskning kan bidrage til arbejdslivets eller organisationers udvikling. Men der findes ikke mange metoder, der tillader os at gøre det gennem selve forskningsprocessen. I et nyligt gennemført forsknings- og udviklingsprojekt om bedre møder benyttede vi en såkaldt transformativ metode, der netop tilstræber forbedring af praksis gennem forskningsindsatsen. Metodens faser er de klassiske, men med en pragmatisk-normativ drejning: Vi starter med en teori om, hvordan et praksisfelt kunne se ud, hvis det fungerede meget bedre end nu (in casu: en teori om bedre møder). Derudfra afleder vi konkrete, handlingsanvisende hypoteser, som vi tester i et eksperiment i samarbejde med feltets praktikere. Vi evaluerer på sædvanlig vis, modificerer teorien og bliver klogere på, hvordan det skal gøres bedre næste gang.