Fag mellem arbejde, organisation og uddannelse — har fagene fremtiden bag sig? - Jørgensen, Christian Helms (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2009)
Faglærte har en betydningsfuld plads på det danske arbejdsmarked, men hvad er egentlig fag-og hvilken fremtid har de? Artiklen giver bud på afklaringen af det mangetydige begreb fag for at præcisere, hvad der kendetegner erhvervsfag. Det diskuteres desuden, hvad der adskiller erhvervsfag fra professionsfag, og nogle vigtige pointer fra den sociologiske forskning i fag fremhæves. Der argumenteres for, at erhvervsfag må forstås i relation til et særligt kompetenceregime baseret på fagligt selvstyre, som i artiklen sammenlignes med to andre idealtypiske regimer, stat og marked. I en analyse af fagenes historiske uddifferentieringer peges der på øgede indre spændinger i erhvervsfagene, som kan indebære, at de bliver svækket. Samlet peges der dog på en række årsager til, at erhvervsfagene også i fremtiden må forventes at være en central institution på det danske arbejdsmarked.