Arbejdsmiljø er for vigtig en sag at overlade til sikkerhedsorganisationen — virksomhedernes nye omverden og det sociale ansvar - Dyreborg, Johnny (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2009)
Arbejdsmiljø er blevet et vigtigt indsatsområde for virksomheder og organisationer. Dette skifte i strategisk fokus fremstilles nogle gange som en ny givtig forretningsstrategi for virksomheder, der vil gå længere end det loven foreskriver, som det er tilfældet i dele af den offentlige og videnskabelige debat om virksomhedernes sociale ansvar. Men spørgsmålet er om virksomheder først nu er ved at blive sociale? I artiklen argumenteres der for at dette skifte i fokus dækker over institutionelle forandringer der har betydning for virksomhedernes arbejdsmiljøarbejde, hvor perspektivet har ændret sig fra et regulativt perspektiv, til et demokratisk perspektiv, og endelig til et mere omverdensstyret perspektiv i virksomhedernes håndtering af arbejdsmiljø. Udadtil betyder dette at virksomheder må fremhæve deres samfundsansvar ved at leve op til bestemte standarder og performancemål for arbejdsmiljø. Indadtil betyder det at medarbejderne kan opleve at blive 'hægtet af' sikkerhedsarbejdet, efterhånden som virksomhedernes sociale ansvar tiltager i betydning. Disse forandringer dokumenteres med case analyser fra nogle af danmarkshistoriens største byggeprojekter.