Stress som krænkelse af selvet — illegitime stressorer eller legitim ledelsesret - Sørensen, Ole Henning; Sørensen, Ole Henning (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2008)
I de mest udbredte stressteorier med fokus på arbejdets organisering bliver stress set som en konsekvens af for høje krav i arbejdet kombineret med for lav indflydelse og for lav støtte, for stor indsats i forhold til belønning eller uklare roller og rollekonflikter. I debatten om psykisk arbejdsmiljø inddrages mobning, mening og forudsigelighed også som væsentlige psykosociale arbejdsmiljøfaktorer. Et nyt perspektiv på stress: stress som krænkelse af selvet, udpeger et problemområde, som lægger sig mellem menings- og mobningsperspektivet. Der er tilsyneladende et stort potentiale i at anlægge dette perspektiv, men er det muligt for arbejdsmiljøprofessionelle og forskere at anvende begreber som illegitime handlinger, illegitime stressorer og illegitime opgaver uden at komme til at vælge side i interessekampe og stille spørgsmålstegn ved ledelsesretten på arbejdspladsen?