Sundhedsfremme på arbejdspladsen — frynsegode eller frigørelse - Kamp, Annette; Nielsen, Klaus T.; Kamp, Annette; Nielsen, Klaus T. (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2008)
Sundhedsfremme er over os. Når vi åbner gratisavisen i toget, TV-kanalen om aftenen eller bevæger os ud i gaderummet, mødes vi af opfordringer til og anvisninger på, hvordan vi kan blive sundere mennesker. Også på arbejdspladsen er sundhedsfremme sat på dagsordenen. Her fremstår det umiddelbart som en stærkt individualistisk tilgang til sundhed. Der er imidlertid i de senere år gjort forsøg på at udvikle forståelser af sundhedsfremme på arbejdspladsen, der sammenknytter arbejdsmiljø og livsstil, og som søger at favne både en individuel og kollektiv tilgang. Denne artikel undersøger formningen af begrebet sundhedsfremme på arbejdspladsen og præsenterer en analyse af det syn på medarbejdere, ledelse og eksperter, det bringer med sig. Desuden diskuterer vi forskellige scenarier, vi ser for sundhedsfremme på arbejdspladsen og spørger: Bliver sundhedsfremme blot et nyt frynsegode knyttet til den moderne virksomhed, eller kan det blive en katalysator for nye forsøg på at skabe udvikling og myndiggørelse i arbejdet?