arbejdsliv, alliancer og ambivalenser— En analyse af yngre ufaglærte kvinders syn på fagbevægelsen - Andersen, Pernille Tanggaard (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2004)
Fagforeningerne står over for store udfordringer de kommende år. Medlemstallene indenfor LO's forbund er dalende, og den manglende opbakning og tillidskrise tilskrives primært de yngre medlemmer. Der tegner sig et billede af, at relationen mellem fagforening og de yngre medlemmer er svækket. Men hvad skyldes svækkelsen? Betyder tendenserne mod stigende individualisering og øget værdipluralisme, at fagforeningerne har haft sin tid, og hvordan harmonerer de individuelle interesser med kollektive målsætninger? Er faglige fællesskaber gået af mode-eller praktiseres de på nye måder? Artiklen analyserer, hvordan solidaritet og fællesskab praktiseres i gruppen af yngre ufaglærte kvinder, og analyserne kan være med til at illustrere, hvilke udfordringer fagforeningerne står overfor.