If you pay with peanuts you get a monkey—kulturbegrebet på arbejde i multietniske skibsbesætninger - Knudsen, Fabienne (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2003)
Søfartens arbejdsmarked har en lang tradition for at være globaliseret, og ca. totrediedele af alle verdens lastskibe sejler i dag med en besætning, der er sammensat af to eller flere nationaliteter . En tilsvarende udvikling har gjort sig gældende inden for den danske handelsflåde, og især efter indførelsen af DIS (Dansk International Skibsregister) har antallet af besætninger af blandede nationaliteter været stigende. Hensigten med denne artikel er at illustrere, hvordan et statisk og generaliserende kultursyn er med til at fastholde og legitimere hierarkiske, strukturelle forskelle i multietniske besætninger. Der argumenteres for, at den rolle, kulturforskellene tilskrives og den måde, hvorpå de opleves af aktørerne, er uadskillelige fra de strukturelle rammer, hvorunder det konkrete kulturmøde udspilles. Navnlig vil jeg påvise, at den postkoloniale verdensorden, der reflekteres i organiseringen af søfarten, har en betydelig indflydelse på de søfarendes opfattelse af kulturforskelle. Artiklen er baseret på en igangværende undersøgelse af relationerne mellem danskere og filippinere om bord på danske skibe.1