Indledning - Redaktionen, - (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2002)
Seniorer på arbejdsmarkedet 'Ældres ledighed voldsomt overdrevet', 'Mange ældre står ikke til rådighed', 'Ældre får lige så ofte arbejde som yngre'-overskrifter fra de seneste måneders arbejdsMarkedsPolitisk AGENDA, der udgives af Dansk arbejdsgiverforening. Er den hidtidige sandhed om, at ældre arbejdstagere har det sværere på arbejdsmarkedet da bare en myte? Og hvis ja, hvorfor så udgive et helt temanummer af Tidsskrift for AR-BEJDSliv om emnet? Det er der i hvert fald tre gode grunde til: For det første lader historien om de ældres arbejdsmarkedstilknytning sig ikke bare lige beskrive i et par slagkraftige overskrifter. Nyhedsbrevet Nyt fra Beskæftigelsesministeriet juni 2002 viser for eksempel, at langtidsledigheden stadig er højere for ældre ledige end for andre ledige. For det andet er seniorpolitik, som det fremgår af ovenstående, fortsat et varmt emne i medierne i en debat, som Tidsskrift for Arbejdsliv gerne vil bidrage til. Der-for har vi også valgt at følge tema-nummeret op med en konference i efteråret 2002 om seniorer på arbejdsmarkedet. Og for det tredje er der i de senere år blevet produceret megen ny og spændende viden om ældres situation på arbejdsmarkedet— viden, der kan bidrage til at præcisere og nuancere grundlaget for den seniorpolitiske indsats. I dette nummer af Tidsskrift for AR-BEJDSliv præsenterer vi nogle eksempler på denne nye viden. Temanummeret er redigeret i samarbejde med to kapaciteter på området, Henning Kirk, der er læge og dr. med., og Jesper Wégens, seniorforsker på Gerontologisk Institut, der begge gennem mange år har været med til at sætte den seniorpolitiske dagsorden i medierne. Centrale temaer i nummeret er: Hvorfor forlader mange ældre arbejdsmarkedet før tid? Bliver de skubbet ud gennem aldersdiskrimination og nedslidning ('push'-faktoren)? Bliver de trukket ud af incitamenter som efterløn og diverse pensionsordninger ('pull'-faktoren)? Eller springer de ud med store forventninger til 'den tredje alder's mange glæder ('jump'-faktoren)? Hvilke grupper af ældre vælger at blive på arbejdsmarkedet tiden ud? Er der forskel på afgangsmønstrene i forskellige befolkningsgrupper? Hvordan kan man sikre ældre med ressourcer og lyst mulighed for at fortsætte i arbejdet? Hvordan kan man forebygge ufrivillig afgang fra arbejdsmarkedet? Oversigt over artiklerne Temanummerets første artikel er skrevet af de to medredaktører, Henning Kirk og Jesper Wégens, og hedder 'Fra beskyttelse til diskrimination-Ældrepolitikkens seniorpolitiske omkostninger'. Artiklen gennemgår den historiske udvikling i synet på ældres erhvervsarbejde-et syn, der gennem hele historien har været præget af en grundlæggende gerontologisk ambivalens: På den ene side opfattes alder som en res-source baseret på den ældres erfaring, på