Guldgruben der forsvandt - Larsen, Christian Albrekt (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2002)
En 'bottom up'-analyse af ældre langtidslediges tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet under højkonjunkturen fra 1994 til 1999. Det har længe været en almindelig antagelse, at den øgede tilbagetrækning af ældre op gennem 1990'erne skyldes, at (for) gunstige tilbagetrækningsordninger som overgangsydelse og efterløn så at sige har 'trukket' de ældre ud af arbejdsmarkedet. Spørgeskemaundersøgelser foretaget i 1994 og i 1999 med den samme gruppe af ældre ledige viser imidlertid, at de ældre i højere grad har følt sig 'skubbet ud' af arbejdsmarkedet. Deres alder synes i sig selv at have været en barriere for integration på arbejdsmarkedet. På heraf konkluderer artiklen, at muligheden for overgangsydelse eller efterløn nok kan ses som en medvirkende, men ikke som en tilstrækkelig forklaring på den massive tilbagetrækning blandt ældre ledige.