Indledning - Redaktionen, - (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2001)
Dette nummer af Tidsskrift for Arbejdsliv er et temafrit nummer-sådan som hvert andet nummer i princippet er det. De to første numre i år har dog været temanumre, så derfor bliver nummer 3 og 4 temafri. Hermed har vi mulighed for i mindst halvdelen af numrene at bringe artikler, som ikke på forhånd passer under et tema. Blandt de artikler, som redaktionen har modtaget til årets tredje nummer, er der imidlertid to, som tilsammen udgør en slags minitema. De handler om aktivering. Det var også temaet for årets første nummer, og for konferencen i forbindelse med CSA's årsmøde i januar. Referater af nogle af indlæggene om aktivering fra konferencen og indledningen til temanummeret kan ses på tidsskriftets hjemmeside. Adressen er wwwnyt-om-arbejdslivdk/. Vi ser den fortsatte diskussion i dette nummer som udtryk for, at valget af 'Aktivering' som tema har ramt ned i en samfundsmæssigt central diskussion. Henover sommeren har en kontanthjælpsmodtager fra Køge bebudet, at han ved en retssag vil have prøvet, om det er lovligt at nægte kontanthjælpsmodtagere deres kontanthjælp, hvis de nægter at lade sig tvangsaktivere. I dette nummer skifter perspektivet på den aktuelle danske aktiveringsindsats. Mens artiklerne i temanummeret om aktivering primært fokuserede på de overordnede politiske og økonomiske rammer, så sætter de to første artikler i dette nummer fokus på de mikrosociologiske processer. Det handler om relationerne og interaktionen mellem medarbejderne i AF-systemet og borgerne, brugerne og klienterne. Her-med kvalificeres diskussionen af aktiveringsindsatsens menneskelige såvel som politiske implikationer i et arbejdslivsperspektiv. De øvrige tre artikler i nærværende nummer spænder tematisk bredt, men har alle et aktørperspektiv. Aktørerne er så forskellige som bestyrelsesformænd for store, transnationale virksomheder til bagere på et lille, økologisk bageri. Spændvidden understreger fint noget af det, som redaktørerne ønsker at fremhæve: At tidsskriftet er åbent for artikler med alle mulige forskellige vinkler på arbejdslivet. Desuden glæder det os, at der i dette nummer er en rimelig blanding af mandlige og kvindelige forfattere. I dette nummer er tre artikler desuden skrevet på baggrund af specialer og Phd.afhandlinger. Vi forestiller os, at mangfoldigheden i arbejdslivsfeltet kan styrkes og eksponeres bedre, hvis flere unge eller nyuddannede forskere samt praktikere uden for universitetsverdenen bidrager med artikler til tidsskriftet. Hvis du selv-eller nogle du kender-har skrevet noget inden for tidsskriftets område, som kunne være interessant for en bredere skare, vil vi med glæde tage det i betragtning. Vi understreger, at indlæg ikke nødvendigvis skal have den form, som flertallet af artiklerne i dette nummer har. God læselyst! De temafri redaktører Jo Krøjer og Christian Helms Jørgensen