Imellem empati og depersonalisering — en følelsessociologisk analyse af tayloriseringens konsekvenser for hjemme plejere - Liebst, Lasse Suonperä; Monrad, Merete (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2008)
Med afsæt i et følelsessociologisk perspektiv undersøges det, hvilke konsekvenser taylori seringen af den danske hjemmepleje har for de følelser, som hjem me plejere oplever i mødet med de ældre borgere. Artiklen peger på, at hjemme plejere er følelses mæs sigt belastede af ikke at kunne udføre en omsorg, der står mål med deres empati for de ældre. I dette lys kritiseres Christina Maslachs opfattelse af deperso nalisering for at mangle blik for, at oplevelsen af følelsesmæssig belastning, snarere end at af spejle en svækket empati, er produkt af et empatisk omsorgsideal, der ikke lader sig realisere. I stedet for følelses mæssig belastning foreslår vi at tale om eksi stentiel frustration over ikke at kunne handle i overensstemmelse med em patien for de ældre. Der peges afslutningsvis på, at den eksistentielle frustration udmønter sig i en stribe mestringsstrategier, hvor ple jerne kæmper for at realisere den empatiske pleje på trods af tayloriseringen.