Så smækker vi kassen i! : sanktion som redskab i kommunernes håndtering af kontanthjælpsmodtagere - Pedersen, Maria Hjortsø; Hansen, Agnete Meldgaard (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2021)
Denne artikel handler om økonomiske sanktioner over for kontanthjælpsmodtagere i jobcentrene. Der har i de seneste år været en markant vækst i antallet af sanktioner over for kontanthjælpsmodtagere. Det gælder også borgere, der er kategoriseret som havende problemer ud over ledighed. Med udgangspunkt i to relativt hyppigt sanktionerende kommuners praksis vises, hvordan kommunerne retfærdiggør deres sanktionspraksis gennem henvisning til, at der er tale om en ‘skal-lovgivning’. Minimering af det socialfaglige skøn retfærdiggøres gennem argumenter om borgerens retssikkerhed. Samtidig finder vi tegn på organisatorisk hykleri blandt andet i form af, at det socialfaglige individuelle skøn fremhæves som vigtigt samtidig med, at det overflødiggøres, idet den kommunale organisering understøtter en automatisering af udstedelsen af sanktioner over for den enkelte kontanthjælpsmodtager. Der bygges på Brunssons teori om organisatorisk adfærd.