Moralske kroppe: Etik, tillid og kropspraksisser i sundhedsprofessionelles arbejde - Krøjer, Jo; Lehn-Christiansen, Sine (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2018)
Arbejdet i sundhedssektoren omfatter i stigende grad bestræbelser på at skabe en patient-centreret behandling og pleje. I artiklen analyseres, hvorledes de professionelles samarbejde om patientcentreret behandling og pleje aktualiserer patientens kropslighed, og hvordan patienters kroppe indskrives i de professionelles forhandlinger om professionel etik. En vigtig pointe i analysen er, at kroppe ikke – selv ikke i sundhedssektoren – kan forstås som ’naturlige’, men tværtimod optræder som moralske størrelser. Med afsæt i et empirisk studie af forskellige faggruppers (læger, jordemødre, sygeplejersker) samarbejde på en fødeafdeling vises det, at dette arbejde involverer at nå til enighed om forskellige, professionelle etikker. Og det vises, hvordan samarbejdet herom handler om patienters helt konkrete, kropslige praksisser, der vurderes moralsk af sundhedspersonalet. Det undersøges, hvordan patienternes kropslige praksisser bliver en vigtig – måske uundværlig – komponent i det tværprofessionelle samarbejde om en fælles professionel etik.