Standardisering i arbejdet — mellem magtfuldt og magtesløst: En empirisk analyse af Post Danmarks ruteplanlægningssystem og dets konkrete effekter - Mogensen, Mette; Mogensen, Mette (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2013)
Standardisering af arbejdet forbindes generelt med ufrihed, ensformighed og fremmedgørelse af arbejderen. En kritik som først og fremmest har været baseret på og rettet mod Taylorismen. Medet empirisk afsæt i Post Danmarks ruteplanlægningssystem (TOR) argumenterer artiklen imidlertid for at standardisering må forstås og evalueres langt mere empirisk/pragmatisk. Inspireret af Aktør-Netværks-Teori analyseres ruteplanlægningssystemets standardiserende effekt som co-determineret af mange aktører, der tilsammen giver standardiseringsbestræbelsen sin gennemslagskraft. Pointen er at standardisering ikke nødvendigvis virker som følge af en optimal rationalisering, baseret på en skarp opdeling i planlægning og udførelse, sådan som taylorismen foreskriver. I Post Danmark er det reelt først i samspillet med langt ’blødere’ og postbureaukratiske styreformer at standardiseringen af postarbejdet får effekt og bliver magtfuldt.