Hvad tæller, og hvem tæller? — standardisering og emotionelt arbejde i psykiatrien - Kamp, Annette; Dybbroe, Betina (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2013)
arbejdet i sundhedssektoren i Danmark-såvel som i andre europæiske lande - har i de sidste årtier undergået store forandringer som led i en stadig effektivisering og rationalisering, først og fremmest med ’New Public Management’ som overskrift. Standardisering indgår i forskellige udformninger som et værktøj til at gennemsætte de nye styringsprincipper. I denne artikel undersøger vi de komplekse måder, forskellige former for standardisering påvirker arbejdet på et specifikt felt, nemlig psykiatrien. Vi retter her fokus mod, hvordan standardisering er med til at forandre opfattelsen af, hvad arbejdet handler om, og hvordan de etablerede hierarkier i det tværfaglige samarbejde udfordres. Samtidig usynliggøres det emotionelle arbejde, som er en vigtig del af at få arbejdet til at lykkes.