Et nyt "kommunikationslandskab" — nye teknologier i brug på kontoret - Skyggebjerg, Louise Karlskov; Skyggebjerg, Louise Karlskov (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2012)
Den teknologi, der benyttes på danske kontorer, har ændret sig drastisk siden 1960’erne. Især har nye redskaber gjort det hurtigere og nemmere at producere, omforme og reproducere tekst, hvilket har øget organisationernes ’tekstualisering’. I artiklen fremlægges en ANT-inspireret undersøgelse, hvor kontoransatte med lang erfaring blev interviewet om de teknologiske forandringers betydning for arbejdet på kontor. Undersøgelsens udgangspunkt var bla. aktørnetværk teoriens fokus på non-humane aktører og trends inden for teknologihistorie, der stiller skarpt på ’the history of technology-in-use’. Undersøgelsen pegede bla. på, at det i forskningen glemte rettebånd var en vigtig teknologisk ændring, og at pc’ens indførelse ikke skal ses som noget, der brød med den hidtidige udvikling, men som (endnu) et skridt på vejen mod stadig lettere håndtering af tekst, en udvikling der bla. har haft betydning for relationerne og arbejdsdelingen på kontoret.