Performanceforringende effekter af performancerelateret aflønning i den offentlige sektor? - Bregn, Kirsten; Bregn, Kirsten (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2010)
Som led i New Public Management er der sket en individualisering af lønningerne i den offentlige sektor. Løntillæg relateret til performance er blevet indført i mange lande, og også i Danmark, hvor kvalifikationstillæg ofte er relateret til vurderinger af den enkeltes præstationer. Mens man har været optaget af de positive virkninger, der kan være forbundet med at give den enkelte tilskyndelse til at øge sin performance, har man kun i mindre grad været optaget af de mulige negative virkninger. Der er imidlertid forskning, som indikerer, at der kan være performanceforringende effekter af at anvende performancerelateret aflønning. Artiklen redegør for sådan forskning og diskuterer betydningen for anvendelse af performancerelateret løn i den offentlige sektor. Især synes oplevede uretfærdigheder i aflønningen at være en undervurderet kilde til performanceforringende effekter af performancerelateret aflønning.