Medarbejderdeltagelsens transformation — konsekvenser for arbejdsmiljøet - Busck, Ole; Knudsen, Herman; Lind, Jens; Jørgensen, Tine (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2009)
Artiklen gennemgår forskningslitteraturen om sammenhængen mellem medarbejderdeltagelse og -indflydelse og arbejdsmiljø. Hovedparten af litteraturen peger i retning af en positiv sammenhæng, således som det også er ’kanoniseret’ i Robert Karaseks indfl ydelsesrige krav-kontrol model. Samtidig synes nyere forskning i psykosociale arbejdsmiljøproblemer at stille spørgsmålstegn ved modellens antagelse om, at høj jobkontrol kan kompensere for høje krav i arbejdet. Artiklen diskuterer, hvilke forhold og forandringer der kan være årsager til, at en høj grad af medarbejderdeltagelse og -indflydelse ikke længere nødvendigvis sikrer et godt arbejdsmiljø; ligeledes rejser den en række spørgsmål til den fremtidige forskning på området1.