arbejdstilsynet— succes eller fiasko? Har arbejdstilsynet ingen effekt på arbejdsmiljøet-eller er det kritikerne, der skyder ved siden af? - Kristensen, Tage Søndergård (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2001)
I år 2000 udkom der to publikationer om arbejdstilsynet (AT), som begge fik en vis omtale i medierne, og som begge blev fortolket som meget kritiske over for AT. Den ene er CASA’s rapport om arbejdsmiljøindsatsen gennem 25 år og den anden Rigsrevisionens beretning om arbejdstilsynet (Hasle mfl. 2000; Rigsrevisionen, 2000). Hvis man skal skrælle konklusionerne ned til en eller to linier-hvilket allerede er sket i den offentlige debat om emnet-så lyder de nogenlunde sådan: ’arbejdstilsynet har stort set ikke formået at leve op til sin opgave, nemlig at forbedre danskernes arbejdsmiljø. Det er umuligt at spore forbedringer med hensyn til arbejdsskader, og danskernes middellevetid er stadigvæk fortvivlende lav.’