Tilpasning eller autonomi? Om magt og læreprocesser i det industrielle arbejdsliv - Olsén, Peter; Clausen, Christian (Tidsskrift for Arbejdsliv, 2000)
Det tayloriserede industriarbejde er under forandring; men forandringerne er vanskelige og modsætningsfulde. Hvordan medvirker arbejderne i disse processer? To projekter om ’humanisering af arbejdet’ belyser dette - hver på sin måde. På den ene side ser vi arbejdernes modstand og forsvar, på den anden side deres engagement og visioner. Modsigelserne i arbejdernes reaktioner hænger sammen med magtforhold og indre modsigelser i arbejdserfaringerne. Artiklen diskuterer, hvordan forskellige forsøgsbetingelser og udviklingsstrategier lader forskellige sider af arbejdernes erfaringer og interesser komme til udtryk. Og hvordan demokratiske udviklingsbetingelser kan rumme muligheder for radikale fornyelser.