SUSPEKTE BESKEDER - OVERVÅGNING AF NATIONALE OG TRANSNATIONALE INFORMATIONSSTRØMME I TELEGRAFENS TIDSALDER - Marklund, Andreas (Temp - tidsskrift for historie, 2017)
Suspekte beskeder. Overvågning af nationale og transnationale informationsstrømme i telegrafens tidsalder Artiklen handler om politisk overvågning og censur ved den danske statstelegraf i anden halvdel af det 19. århundrede. Den viser, at de elektriske informationsstrømme i Danmark aldrig har været fuldstændigt frie og ucensurerede. Da den første danske telegraflinje åbnede for publikum i 1854 var censurregler med henvisning til statens sikkerhed et integreret element af Telegrafvæsenets administrative grundstruktur. Disse regler er også blevet håndhævet af telegrafisterne og deres overordnede, navnlig i perioder hvor det danske samfund har været hjemsøgt af politiske spændinger. Derimod er der ingenting i undersøgelsen, der tyder på en systematisk brug af telegrafisk censur som statsligt overvågningsværktøj i Danmark inden udbruddet af første verdenskrig i 1914.