LUTHERDOM, VEKKELSE OG DE NORDISKE VELFERDSSTATER - Thorkildsen, Dag (Temp - tidsskrift for historie, 2010)
ABSTRACT Spørsmålet om de nordiske velferdsstater og deres historiske bakgrunn har gjerne blitt behandlet som en fortolkning av den vesteuropeiske historie fra Bismarck til Beveridge, eller det har blitt tolket som sosialdemokratiets politiske triumf. Men det er også mulig å stille spørsmål ved om det er noen sammenheng mellom de nordiske velferdsstater og nordiske lutherske kirker, slik bl.a. de danske professorene Østergård og Knudsen har gjort. Hvilken betydning for byggingen av moderne, nordiske sosialdemokratiske velferdsstater, har det hatt å ha en lang tradisjon med lutherdom og statskirker? Det er særlig reformasjonen, det 18. århundre med reformer av skolen, fattig- og sosialomsorg og spirene til et helsevesen, som i denne artikkelen peker seg ut. Men også det 19. århundre med modernisering og vekkelser er selvsagt interessante epoker.