HISTORIEGENBRUG? MAGNUM CRIMEN, ANDEN VERDENSKRIGS MASSAKRER OG GENFORTOLKNINGER AF HISTORIESKRIVNING I JUGOSLAVISK HISTORIEKULTUR - Sindbæk, Tea (Temp - tidsskrift for historie, 2011)
ABSTRACT Med fokus på Magnum Crimen, et monumentalt studie af den katolske kirkes rolle i den kroatiske Ustashabevægelses folkemordskampagne mod serbere, udforsker denne artikel, hvordan det jugoslaviske samfund og dets historikere fremstillede og brugte den problematiske historie om Anden Verdenskrigs interne jugoslaviske massakrer. Magnum Crimen, som første gang udkom i 1948, blev genudgivet i 1986 med en ny indledning, der fremhævede bogens udprægede relevans for øjeblikkelige forhold i Jugoslavien. Med udgangspunkt i begreberne historiekultur og historiebrug analyserer artiklen de forskellige måder, hvorpå historieskrivningen i Magnum Crimen blev brugt ved dens første og anden udgivelse. Der argumenteres for, at forhold og dynamikker indenfor jugoslavisk historiekultur gjorde Magnum Crimen til brugbar historie både i 1940’erne og i 1980’erne.