LANDEVALG I DANSK UDVIKLINGSBISTAND 1962-2010 HVEM BLEV VALGT OG HVORFOR? - Elmegaard Bladt, Lene (Temp - tidsskrift for historie, 2011)
ABSTRACT Dansk bistand til verdens udviklingslande tog sin spæde begyndelse i 1950’erne, og i 1962 trådte den første udviklingspolitiske lov i kraft, hvorved Danmarks første bilaterale bistandsprogram blev lanceret. Dermed skulle der blandt andet tages stilling til, hvilke lande der skulle vælges som hovedmodtagere af de danske bistandsmidler. En stor del af den bilaterale bistand blev tilstræbt koncentreret på et skiftende antal primære modtagerlande; i 1960’erne blev disse lande benævnt prioritetslande, i 1970’erne og 1980’erne hovedmodtagerlande og fra 1989-2010 programsamarbejdslande. Denne artikel behandler udvælgelsen af de primære modtagerlande i perioden 1962-2010, analyserer kriterierne bag, og diskuterer hvordan udvælgelsen af disse lande har afspejlet de generelle kendetegn i dansk udviklingspolitik.