Muse eller amazone? Forhandlingen af køn i 1930’ernes radikalkonservative aktivisme - Krautwald, Charlie (Temp - tidsskrift for historie, 2025)
I mellemkrigstidens Europa (1918-1939) iværksatte den yderste højrefløj en propagandakamp på gaderne, der i høj grad fremmede en stærkt kønnet politisk kultur præget af militante maskuline værdier. Gadepolitikken var en arena, der næsten udelukkende var forbeholdt kampdygtige mænd, mens kvindelige aktivister i reglen var henvist til velfærdsarbejde inden for de politiske bevægelser, der bekræftede det borgerlige samfunds kønsroller. Der var dog undtagelser. I Danmark omfavnede en gruppe unge konservative kvinder nemlig den hegemonisk maskuline kultur og engagerede sig aktivt i aktivisme og gadekamp. Gennem studiet af arkivmateriale og en række trykte og visuelle kilder undersøger jeg i artiklen forhandlingen af køn og kønsperformativitet mellem maskulinitet og femininitet i iscenesættelsen af Konservativ Ungdoms (KU) gadepolitik i Danmark i 1930’erne. Ved at anvende kvindeafdelingen af de unge konservatives stormtropper som case til at analysere interaktionen mellem køn, krop og vold bidrager undersøgelsen ikke blot med en internationalt unik indsigt i mellemkrigstidens politiske kultur, men også til studiet af køn og vold. KU var på dette tidspunkt en hovedeksponent for den politiske transformation – blandt ungkonservative bevægelser i Europa – fra traditionel konservatisme til en moderne, fascistisk inspireret aktivisme. For nogle kvindelige aktivister skabte dette sammenstød mellem kønsroller og moderne gadepolitik et socialt rum til aktivt at deltage i militant aktivisme. Det skete ikke ved at ophæve det binære kønssystem, men ved at skabe tilstrækkelig gender trouble til at muliggøre, at kvinder kunne krydse grænsen mellem den feminine omsorgsrolle og krigerkvinden.