Kønspolitik og det imperiale rum. Mænd om kvindelig valgret i skyggen af Det Britiske Imperium - Pedersen, Christian Damm; Feddersen, Thomas Christian (Temp - tidsskrift for historie, 2025)
Denne artikel undersøger den parlamentariske debat om kvindelig valgret blandt hovedsageligt mandlige britiske parlamentarikere før og efter Første Verdenskrig. Studiet udfordrer den nationalhistoriske og landspolitiske ramme, som meget kønspolitisk historieskrivning har været begrænset af, ved at påvise, hvordan parlamentarikerne orienterede sig inden for et større imperialt rum. Analysen viser, at den britiske debat om kvinders politiske stilling var stærkt påvirket af kønspolitiske strømninger i andre dele af imperiet. Artiklen belyser dermed en overset vinkel i datidens debat om kvinders stemmeret: Det Britiske Imperiums indflydelse på diskussionen blandt mandlige parlamentarikere i London. Hovedtesen er, at den nationale kønspolitiske udvikling var tæt forbundet med tendenser i de oversøiske kolonier og må forstås i sin imperiale og globale sammenhæng. Undersøgelsen argumenterer således for, at det imperiale rum bør indtage en mere central rolle i studiet af valgret, demokrati og kønshistorie.