Et utvidet politiske rom. Fru Ingerd Ottesdotters politiske virksomhet i 1520-årenes Norge - Wærdahl, Randi Bjørshol (Temp - tidsskrift for historie, 2025)
Senmiddelalderens politiske rom var sterkt kjønnsregulert, og det var befolket av menn med embeter og posisjoner, som i regelen og vanligvis også i praksis var reservert for menn. Kvinner var ikke tiltenkt noen formell rolle i rikets styring eller i politikken på riks- eller regionsnivå. Denne undersøkelsen av den norske adelskvinnen Ingerd Ottesdotters maktposisjon og politiske virksomhet viser imidlertid, at tilgang til det politisk rommet ikke var så begrenset og indirekte som forskningen kan gi inntrykk av, verken i bokstavelig eller overført betydning. I fru Ingerds tilfelle er det ikke nødvendig å avgrense det politiske rommet til hjemmet eller det private eller å legge en utvidet definisjon av politikk til grunn for å vise, at hun var politisk aktiv. Hun opererte i et politisk rom som langt på vei sammenfalt med rommet mannlige politiske aktører virket innenfor. Fru Ingerd var imidlertid den eneste kvinnen, som tok aktiv del i politisk og militær virksomhet i 1520-årene. Hennes deltakelse var dermed unik og av et omfang og en karakter, som gjør, at hun ikke kan sammenlignes med andre norske adelskvinner i senmiddelalderen. Fru Ingerds politiske virksomhet var da også muliggjort av spesielle politiske omstendigheter, som ga en av fru Ingerds svigersønner de nødvendige redskapene for å sikre henne tilgang.